Koła gospodyń wiejskich i gospodarstwa agroturystyczne od lat chętnie wytwarzają własne i przede wszystkim lokalne produkty. Własnoręcznie robione ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami, młode ziemniaki w towarzystwie mizerii, orzeźwiające kompoty, czy zamknięte w słoikach aromatyczne warzywa i owoce są bardzo dobrze znane i lubiane, szczególnie w okresie letnim.
Specjalnie z myślą o nich, 9 lipca br., odbędzie się Konkurs „Smaki na lato 2023”, którego celem jest poszukiwanie najsmaczniejszych produktów, dań, jak i przekąsek, ale także zaangażowanie Kół Gospodyń Wiejskich i gospodarstw agroturystycznych z Wielkopolski do promocji tradycyjnych produktów oraz potraw, które nie są znane młodszym pokoleniom lub przez wielu z biegiem lat zostały zapomniane.
Do konkursu zgłaszać można: przekąski, wypieki i desery oraz napoje, które są dostępne w sezonowej ofercie zgłaszających – na stoiskach podczas festynów, jarmarków czy na targowiskach, a w przypadku gospodarstw agroturystycznych – dania dostępne w sezonowym menu tych obiektów.
Można odtwarzać produkty, potrawy i napoje na podstawie rodzinnych przepisów oraz starych poradników i książek kulinarnych.
Zgłoszone do konkursu produkty ocenia kapituła konkursu, powołana przez organizatorów, w której skład wchodzą krytycy kulinarni, eksperci smaku, znawcy kuchni i produktów lokalnych oraz tradycyjnych, osoby ze świata kultury, sztuki i mediów. W jury konkursowym zasiadać będzie Katarzyn Bosacka – dziennikarka kulinarna oraz promotorka zdrowej żywności.
Oceniane i punktowane będą m.in. walory smakowe, zapachowe, wizualne, a także zdrowotne zgłaszanych w konkursie produktów. Dodatkowe punkty mogą zostać przyznane za wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów, a także ich pochodzenia.
Każdy z uczestniczących podmiotów bądź osób może zgłosić do konkursu maksymalnie 5 produktów, wypełniając osobny formularz zgłoszenia dla każdej z nich – formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie www.instytutskrzynki.pl. Zgłoszenia konkursowe należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 6 lipca 2023 r. włącznie. W dniu konkursu, tj. 9 lipca 2023 r. oryginały kart zgłoszenia, odręcznie podpisane, wraz ze zgłaszanymi produktami należy dostarczyć w godz. 10.30 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu – Pałacu Muzeum Narodowego w Szreniawie. Produkty należy dostarczyć, a potrawy przygotować do degustacji, w ilości co najmniej 5 porcji degustacyjnych (dla 5- 7 osobowej kapituły), może być to na naczyniu zbiorczym, np. na półmisku, tacy, w wazie, w dzbanku.
Wyniki konkursu zostaną ogłoszone w dniu degustacji (9 lipca) ok. godz. 16.30 na scenie imprezy „Z wiejskiego stołu” w Muzeum Narodowym w Szreniawie, które jest współorganizatorem konkursu.
Na laureatów czekają: nagroda pieniężna 300 zł (Grand Prix w każdej kategorii ufundowane przez Instytut Skrzynki), vouchery na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego oraz zestaw piw z rzemieślniczego Browaru Szreniawa, który jest członkiem Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. W każdej z kategorii zostanie też przyznana, ufundowana przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, nagroda specjalna „Z przeszłości dla przyszłości” za wykorzystanie zapomnianego surowca czy produktu np. kawy z cykorii, podpiwka, kwasu miodowego, szczawiu, lebiody, pokrzywy, skorzonery, pasternaku, topinamburu, jagły, galarety i leguminy z owoców czy kiszonek z nietypowych surowców.
Uczestnikom konkursu z terenu powiatu poznańskiego przyznane zostaną także certyfikaty z tytułem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 – Smaki na lato”, a do dyspozycji laureatów będzie logotyp NSPP 2023, który będą mogli wykorzystywać do własnej promocji wyróżnionego w ten sposób dania lub produktu.
Organizatorem wydarzenia jest Instytut Skrzynki, samorządowa instytucja kultury z Janem Babczyszynem – dyrektorem IS na czele, która jest organizatorem konkursu oraz jednym ze sponsorów nagród, przy współpracy z TOP AGRAR Polska, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieci Culinary Heritage Europe, Browaru SZRENIAWA w Szreniawie.
Patronat Honorowy na wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.